A A A | zmień kontrast | Mapa strony | język: pl en de | rss ico-rss | ico-bip
logo-sroda-wlkp
Jesteś tutaj: Samorządowy Serwis Informacyjny Powiat Aktualności Aktualności Powiat Średzki zwyciężył w VII Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej!

Powiat Średzki zwyciężył w VII Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej!

Powiat Średzki reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zwoli pod przewodnictwem Lucyny Roszczki.

11.09.2017

Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej organizowany jest w Wielkopolsce od siedmiu lat. Jego celem jest prezentacja kuchni regionalnej, jej tradycji, aktywizacja kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także promocja wielkopolskich powiatów, ponieważ co roku organizuje go ten samorząd, z  którego pochodzi zwycięska drużyna. Podczas szóstej edycji Festiwalu, która odbyła się w Kawęczynie w powiecie tureckim, wygrała właśnie reprezentacja powiatu pilskiego - Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki" z Białośliwia, stąd właśnie obydwa samorządy były gospodarzami tegorocznej edycji Festiwalu, która odbyła się w Pile 9 września.

Powiat Średzki reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zwoli: Lucyna Roszczka, Stanisława Jaworska, Irena Jankowiak oraz Wiesława Sroka.

W konkursie na najlepszą potrawę tradycyjnej kuchni wielkopolskiej i wielkopolską słodkość wzięło udział 12 zespołów:
  • Miasto Poznań - Kółko Rolnicze Poznań - Szczepankowo - Spławie
  • Powiat Wolsztyński - reprezentacja Powiatu Wolsztyńskiego
  • Powiat Obornicki - KGW w Skrzetuszu
  • Powiat Wągrowiecki - KGW w Oporzynie
  • Powiat Czarnkowsko - Trzcianecki - KGW w Sarbii
  • Powiat Poznański - Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu
  • Powiat Turecki - Stowarzyszenie „Razem dla dzieci" w Tuliszkowie Powiat Kaliski - Zespól Szkół nr 1 w Liskowie
  • Powiat Średzki - KGW w Zwoli
  • Powiat Kolski - KGW w Rzuchowie
  • Powiat Chodzieski - Sołectwo Jaktorowo
  • Powiat Złotowski - Stowarzyszenie Lokalna Grupa działania Krajna Złotowska / KGW w Tarnówce i Osowcu/   

Festiwal, nad którym honorowy patronat objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak zgromadził tłumy widzów.

Jury pod przewodnictwem dr inż. Aleksandry Swulińskiej - Katulskiej, autorki i współautorki wielu publikacji o tematyce kulinarnej w kategorii na najlepszą potrawę tradycyjnej kuchni wielkopolskiej pierwsze miejsce przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Zwoli, które przygotowało pieczoną kaczkę z jabłkami z modrą kapustą, pyzami i buraczkami na zimno oraz czerninę bez krwi z szarymi kluskami. W kategorii wielkopolskie słodkości główną nagrodę zdobyło KGW w Sarbii z powiatu czarnkowsko - trzcianeckiego za ciasto babci „Rózi".

Tradycją festiwalu jest organizacja kolejnego konkursu w powiecie zwycięzcy, dlatego przyszłoroczna edycja odbędzie się w powiecie średzkim. Już dzisiaj zapraszamy na kolejny festiwal tradycyjnych wielkopolskich smaków.

fot. A. Ziętek














baner300x250