A A A | zmień kontrast | Mapa strony | język: pl en de | rss ico-rss | ico-bip
logo-sroda-wlkp
Jesteś tutaj:

Zagrożenie afrykańskim pomorem świń (ASF)

26.03.2021
Grafika przedstawia gospodarstwo rolne - hodowlane trzody chlewnej oraz ostrzeżenia zawarte w tekście poniżej.
 
Afrykański pomór świń (ASF) to groźna choroba wirusowa, na którą chorują wyłącznie dziki i świnie. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, choroba ta nie stwarza żadnego zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Występowanie ASF wśród dzików stanowi jednak bardzo poważne zagrożenie dla trzody chlewnej. Wirus ASF może przez długi czas utrzymywać się w zwłokach padłych dzików oraz w produktach żywnościowych zawierających mięso chorych świń lub dzików. W suszonej kiełbasie lub słoninie wirus zachowuje zakaźność przez ok. 300 dni.
 
Kraj, w którym występuje ASF narażony jest na duże starty ekonomiczne w przemyśle mięsnym powodowane upadkami hodowli świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń , mięsa wieprzowego oraz innych produktów pozyskiwanych ze świń.
 
W związku  zagrożeniem ASF Wielkopolski Lekarz Weterynarii zaleca dostosować się do następujących zasad:
  • W lesie oraz innych miejscach gdzie mogą żyć dziki nie wolno pozostawiać żadnych odpadków żywnościowych,
  • Należy powstrzymać się od wywoływania hałasu, który powoduje płoszenie dzików ,
  • Nie spuszczać psów ze smyczy,
  • Zgłaszać wszystkie przypadki znalezienia padłego dzika do Powiatowego Lekarza Weterynarii, najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub do władz samorządowych.
Przestrzeganie powyższych zasad dotyczy również obywateli innych państw, w których występuje ASF.  Nielegalnie przywieziona do Polski żywność może stanowić poważne zagrożenie zakażenia chorobami zakaźnymi zwierząt, w tym afrykańskim pomorem świń.
 
Zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF).
  • Zwierzęta i gospodarstwo muszą być zarejestrowane w bazie ARiMR,
  • Zabezpiecz świnie przed kontaktem z dzikami,
  • Nie karm świń odpadami kuchennymi,
  • Pracy ze zwierzętami używaj oddzielnego stroju i pozostawiaj go w chlewni,
  • Do pomieszczeń ze zwierzętami może wchodzić tylko właściciel gospodarstwa lub osoba sprawująca opiekę nad zwierzętami,
  • Pamiętaj o utrzymywaniu pomieszczeń w czystości oraz dezynfekcji,
  • Maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym muszą być wyłożone przed wejściem do budynków inwentarskich,
  • Obserwuj stan zdrowia świń – o wszelkich niepokojących objawach natychmiast powiadom lekarza weterynarii.
Więcej informacji na stronie Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu: http://www.wiw.poznan.pl/afrykanski-pomor-swin
 
baner300x250